Tuesday, January 15, 2008

Filmåret 2007, del 2

Her er resten av favorittene mine fra 2007: (Ikke i prioritert rekkefølge)

Prestige
En spennende og mørk film om tryllekunstnere som lurer hverandre. Se opp for en nesten ugjenkjennelig David Bowie. Unngå The Illusionist, med samme tema - den var ingenting i forhold. Det var noe med tidsalderen av oppfinnelser og troen på at alt var mulig som dro denne opp.

Ghoya’s Ghost
Ikke mange liker denne, men jeg elsker alle filmer om kunst av en eller annen grunn. (Se også Modigliani). Spania, historie, religion og kunst.

Notes on a Scandal
Skuespillerprestasjonene bærer denne. Sterk musikk, selv om noen synes den blir vel påtrengende. Tema: Forelskede lærere. Så søtt.

Letters from Iwo Jima
Meget sterkt av Eastwood å se en konflikt fra begge sider. Denne viser japanerne og deres nesten håpløse utgangspunkt. En sterk scene der japanske barn synger propagandasanger på radioen. Frysninger...

Mørk blå nesten sort (spansk)
Har du sett en bra spansk film i det siste? Vi får indie-følelsen her - litt underlige hverdagsmennesker og nære forhold. Ønsket om å få barn og ønsket om kjærlighet. Om å finne sin plass i livet.

Black Snake Moan
Craig Brewers oppfølger til rap-filmen Hustle & Flow er lagt til sørstatene og handler om sex og blues-musikk. Men ikke sånn du tror.

Two Days in Paris
En anti-datefilm som tar Paris på kornet med spennende klipp, underfundig og hjerteskjærende og morsomt.

Hairspray
Åpningen setter tonen. Hvis du ikke koser deg da, kan du bare skru av. For en energi! Filmen blunker til oss hele tiden i en herlig kitch-stil, men prøver på et lite øyeblikks seriøsitet. Du får selv avgjøre om det lyktes. Men Nicci Blonskys prestasjon i hovedrollen, spesielt sangen, er uovertruffen. Michelle Pfeiffer, John Travolta og Christopher Walken er lite interessante. Dette handler om ungdommen!

Persepolis
Årets beste tegnefilm. Årets beste franske film. Årets mest lærerike film. Personlig og kunstnerisk.

Juno
Årets beste indie-film. Årets beste film? Mitraljøse-dialog ikke hørt siden -50-tallet og Bringing up Baby og His Girl Friday. Ekte mennesker som ikke kan settes i bås. Fantastiske Ellen Page.

I’m not there
Mangefasetterte Bob Dylan gestaltet av 6 ulike skuespillere - en svart gutt, Cate Blanchett (fra den elektriske, rebellske perioden!), Christian Bale, Richard Gere som western-loner...Denne er et uforståelig sammensurium, men den virker. Det handler ikke om narrativ, men om atmosfære og episoder.

3:10 to Yuma
For en western-film! To stjerne møtes ansikt til ansikt og skaper magi. Russel Crowe får spille kjekkasen, mens Christian Bale er den gode sliteren. Må ikke gås glipp av!

No comments: