Saturday, May 23, 2009

23/5 INKHEART


Noen få ganger fungerer en fantasy-film. Det er ikke ofte. Men når det skjer, blir den et kjært minne du ofte vender tilbake til. Her er mine klassikere:
1. THE PRINCESS BRIDE
2. LABYRINTH

Disse to er udødelige og utilnærmelige. Noen flere kan passere under tvil:
3. WILLOW
4. LADYHAWKE

Når man ser disse filmene i en mottakelig alder, vil aldri noen fantasy-filmer rekke dem til knærne. STARDUST prøvde, men tryna i sin egen pariodisering, THE GOLDEN COMPASS var herlig, men får ikke de nødvendige oppfølgerne.

Men her kommer INKHEART, og det funker som bare det.

Det handler om ordets og fortellingens makt. Brendan Fraser er "Silvertongue" fordi det han leser høyt blir virkelig. Men når noe fremmed dukker opp i vår verden, må det erstattes med noe fra oss. Kona forsvinner inn i et eventyr og noen figurer derfra blir skipbrudne i vår.
Så det spesielle er at dette er fantasy i vår verden - ikke i et middelaldersk eventyrland. Det er humor, spenning, dramatikk og romantikk nok til å engasjere den mest blaserte (les: meg).

Dette er eventyr på sitt beste. Om å skrive, om å skape.

PS: Hovedskurken blir spilt av Gollum selv - Andy Serkis! Ellers møter vi et stjernelag: Jim Broadbent, Helen Mirren, eventyr-kongen Brendan Fraser, Paul Bettany (som drømmer om å finne tilbake til sin eventyrkone, spilt i to scener av hans virkelige kone, fantasy-dronning Jennifer Connelly (LABYRINTH))!

No comments: