Saturday, June 20, 2009

18/6 THE SHOP AROUND THE CORNER (1940)


THE SHOP AROUND THE CORNER illustrerer tydelig forskjellen på gamle og nye filmer. Nyinnspillingen har du kanskje hørt om? En liten sak som het YOU'VE GOT MAIL. Hovedkonflikten i begge filmene er en farseaktig kjærlighetsforveksling, der to personer skriver til hverandre, mens bare en av dem vet hvem den andre er. I virkeligheten er de motstandere, eller uvenner.

I klassikeren jobber de i samme varehus, men det jeg vil fram til er dette: Du må følge godt med for å skjønne at denne konflikten er filmens senter. For THE SHOP AROUND THE CORNER handler om så mange ting. Brevvekslingen nevnes her og der i en bisetning, det dukker opp innimellom som den morsom eller tragisk greie, at de ikke klarer å finne hverandre. Men alle de andre personene krever vår oppmerksomhet også - sjefen Matuchek, den oppurtinistiske visegutten Pepi, den forsofne kollegaen Vasek.

Romansen er hyggelig, men den kommer litt i bakgrunnen! Jimmy Stewart virker utrolig ung, men det må være fordi det er lenge siden jeg har sett de beste filmene hans. Dette er midt i gullalderen hans: Samme året spilte han i THE PHILADELPHIA STORY. Året før var han i MR. SMITH GOES TO WASHINGTON.

Noe underlig tilslutt: Miljøet i filmen er lagt til Ungarn og pengene heter "pengö". Hæ? Og hvorfor? Annet enn at karakteren får rare navn og noen bruker en rar aksent? Merkelig.

No comments: