Thursday, February 18, 2010

5/1 REDS

Det tok meg en stund å komme meg gjennom REDS. Den er ikke dårlig, men du må ha tålmodighet.

Trodde du at det gikk an å lage film om kommunister i Amerika? Vel, dette er Warren Beattys gigantprosjekt om nettopp amerikas kommunister. Han har skrevet manus, spiller hovedrollen og regisserer selv. Ikke bare sjarmøretappen denne gangen.

Vi er i begynnelsen av 1900-tallet, rett etter 1. VK, og den russiske revolusjon. Mange idealister håper at den røde flamme vil spre seg videre til flere land. Og her møter vi da kunstnere og politiske engasjerte mennesker som John Reed (filmen er basert på virkelige personer og virkelige hendelser), Louise Bryant (Diane Keaton, Reeds store kjærlighet og slipestein) og Eugene O'Neil (Jack Nicholson, en kynisk motvekt til all revolusjonsgløden. Han stjeler hver scene han er med i.)

REDS er av episk format. 3 timer lang, med innlagt pause. Vi beveger oss fra USAs kunstnermiljø på Atlanterhavskysten til et Russland hvor det meste flyter. Midt oppe i all politikken finner vi også en sterk kjærlighetshistorie.

Et siste trekk som gjør REDS spesiell, er blandingen av fiksjon og dokumentar. Med jevne mellomrom får vi talking heads - intervjuer av "tidsvitner", gamle mennesker som husker tilbake og gir oss bilder av sine liv. Denne blandingen har jeg aldri sett før.

No comments: